Πώς να κόψω το κάπνισμα;

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη κατατάσσεται στις ψυχικές παθήσεις. Παρότι συχνά παραβλέπεται από τους επαγγελματίες υγείας, η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα για τη βελτίωση της υγείας.
Ποιες λύσεις υπάρχουν;
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι μέθοδοι διακοπής με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην βιβλιογραφία είναι η φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και η συμπεριφορική και γνωσιακή ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, ανάλογα με την περίπτωση.
Ποια λύση είναι κατάλληλη για μένα;
Δεν είναι όλες οι λύσεις εξίσου αποτελεσματικές για όλους τους ασθενείς. Για να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης του ασθενούς με το κάπνισμα, των καπνιστικών του συνηθειών τώρα όσο και στο παρελθόν, και της κατάστασης της σωματικής και ψυχικής του υγείας.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη διακοπή καπνίσματος;
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα είναι τα συμπτώματα από την στέρηση της νικοτίνης. Αυτά τα συμπτώματα κορυφώνονται μέσα στις πρώτες μέρες της διακοπής και μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή προετοιμασία, ενημέρωση και καθοδήγηση. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της ψυχολογικής εξάρτησης. Δυστυχώς, η ψυχολογική εξάρτηση διαρκεί περισσότερο καιρό. Η σωστή προετοιμασία και καθοδήγηση δίνουν τη λύση. Η γνωσιακή και συμπεριφορική θεραπεία, μέσα από ένα μικρό αριθμό δομημένων συνεδριών, αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος.
Ποιος ειδικός μπορεί να με βοηθήσει;
Στο ιατρείο μας, σε συνεργασία με την Pneumocen, η αξιολόγηση και η διακοπή του καπνίσματος γίνεται από διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ψυχίατρο, πνευμονολόγο και ψυχολόγο. Οι ειδικοί αξιολογούν τη δική σας σχέση με το κάπνισμα και σας προτείνουν την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.
Έχω δοκιμάσει πολλές φορές να κόψω το κάπνισμα και έχω αποτύχει. Θα τα καταφέρω ποτέ;
Όσο περισσότερο προσπαθεί κάποιος να διακόψει το κάπνισμα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταφέρει. Οι προηγούμενες προσπάθειες μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για το πώς πρέπει να οργανωθεί η επόμενη προσπάθεια διακοπής.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης:

Dr Papatheodosiou Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βραχεία ψυχωτική διαταραχή

Η βραχεία ψυχωτική διαταραχή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα τρομακτική εμπειρία όσο για τον ασθενής όσο και για τους οικείους του, καθώς η διαταραχή χαρακτηρίζεται από απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα.