ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Η ψυχοθεραπεία ή αλλίως ομιλούσα θεραπεία, αποτελεί μια διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ ενός ψυχοθεραπευτή και ενός ατόμου, ζεύγους ή ομάδας με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, την αντιμετώπιση ψυχικών συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ψυχοθεραπεία με βάση τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα έχει ένδειξη ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε μια σειρά διαταραχών όπως η ήπια καταθλιπτική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή προσαρμογης και άλλες διαταραχές.
Ταυτόχρονα, γνωρίσουμε ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με την φαρμακευτική αγωγή σε διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές του φάσματος του σχιζοφρένεια ή σε σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές για περαιτέρω βελτίωση των συμπτωμάτων. Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με ψυχικά νοσήματα. Άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραγμένες σχέσεις, ιστορικό τραύματος, προβλήματα επικοινωνίας, δυσκολίες στην αντιμετωπιση του στρες, στην διαχείριση της καθημερινότητας ή που επιθυμούν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και η επιλογή της κατάλληλης δεν είναι πάντα απλή για αυτό είναι καλό να γίνεται με την καθοδήγηση ενός ειδικού ψυχικής υγείας αφού πρώτα προηγηθεί μια αξιολόγηση των στόχων του ατόμου. Ενδεικτικά,παρακάτω περιγραφούμε τα πιο διαδεδομένα είδη ψυχοθεραπείας.

Είδη
Ψυχοθεραπείας:

Στοχεύει στην αναγνωρισή και τρόποποίηση των αρνητικών σκέψεων και των συμπεριφορών. Οι ασθενείς μαθαίνουν να επαναπροσδιορίζουν τις πεποιθήσεις τους και να υιοθετούν πιο βοηθητικές συμπεριφορές. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει πλέον μια ευρεία βάση ερευνητικών δεδομένων που υποστηρίζουν στην εφαρμογή της σε κλινικές διαταραχές.
Βασίζεται στις θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ και εστιάζει στην ανάλυση των αναγνωριστικών που βρίσκονται στο ασυνείδητο μυαλό του ατόμου. Οι συνεδρίες ψυχανάλυσης βοηθούν τον ασθενή να ανακαλύψει και να κατανοήσει μοτίβα συμπεριφορας , που συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες που συχνά εντοπίζονται στην παιδική ηλικία.
Επικεντρώνεται στον τρόπο που τα άτομα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε οικογενειακά ή ζευγαρικά συστήματα. Οι ψυχοθεραπευτές που εφαρμόζουν αυτήν την προσέγγιση εξετάζουν τις δυναμικές και τις συμπεριφορές μέσα στην ομάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη να βελτιώσουν την επικοινωνία, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση. Η Συστημική Θεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση οικογενειακών ή ζευγαρικών προβλημάτων, όπως οι συγκρούσεις, οι αναπτυξιακές μεταβολές, οι προκλήσεις που αφορούν την ανατροφή των παιδιών.
O θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές από διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες τους ασθενούς και αυτό που θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει πιο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, μια συνεδρία μπορει να έχει ενα πιο συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ένω σε μια επόμενη συνεδρία μπορεί να επικεντρωθεί στα μοτίβα συμπεριφορά της πατρικής οικογένειας του ασθενούς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση και η εξοικίωση του θεραπευτή με τα μοντέλα ψυχοθεραπείας που θα χρησιμοποιήσει.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ατομικό, οικογενειακό ή ομαδικό πλαίσιο. Η διάρκεια και η συχνότητα της ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα, την προσέγγιση της θεραπείας και τις ανάγκες του ασθενούς. Με την ολοκληρωση της αξιολόγησης μπορούμε αν σας καθοδηγήσουμε σχετικά με το ποια προσέγγιση είναι η κατάλληλη για εσάς καθώς και να προτείνουμε θεραπευτή αν αυτό είναι απαραίτητο.
Κατά την επιλογή ψυχοθεραπευτή, λάβετε υπόψη την εκπαίδευση, την εμπειρία, την προσέγγιση της θεραπείας και τον τρόπο που συνδέεται με εσάς ως άτομο. Γνωρίσουμε από έρευνες ότι η καλή σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι ένας σημαντικός προβλεπτικός παράγοντες της αποτελεσματικής ψυχοθεραπείας.
Για να επιτύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα από τη ψυχοθεραπεία, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί, να συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία και να εργαστείτε στενά με τον ψυχοθεραπευτή σας. Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας πρέπει να αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να εξερευνήσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Μη διστάσετε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας ή να ζητήσετε διευκρινήσεις από τον ψυχοθεραπευτή σας, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
* Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
* Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.