ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Η γνωσιακή συμπεροφορική ψυχοθεραπεία ακολουθεί ένα δόμημένο και στοχοκατευθυνόμενο μοντέλο. Είναι μια συνεργατική διαδικασία, κατά την οποία ο ψυχοθεραπευτής και ο ασθενής συνεργάζονται για να κατανοήσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του θεραπευόμενου. Μαζί δημιουργούμε ένα θεραπευτικό πλάνο με βάση τα προβλήματα και τους στόχους του ασθενούς.
Ανάλογα με την υποκείμενο πρόβλημα του ασθενούς οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην γνωσιακής συμπεριφορική θεραπεία αλλάζουν σύμφωνα με τα πρωτοκολλα της βιβλιογραφίας για να την κάθε διαταραχή. Σε αυτό το μοντέλο ψυχοθεραπεία η συμμετοχή του ασθενούς είναι ενεργή και συχνά ανάμεσα στις συνεδρίες καλείται να εφαρμόσει τα εργαλεία που έμαθε μέσα στην ψυχοθεραπεία στην καθημερινότητα του ή να παρατηρεί και να καταγράφει την σκέψη και τα συναισθήματά του.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια βραχυχρονη προσέγγιση με στόχο την ανακούφιση των κλινικών συμπτωμάτων και την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προτείνε από τις επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες ως θεραπεία πρώτης γραμμής ή ως συμπληρωματική στην φαρμακευτική αγωγή θεραπεία. Η εφαρμογή της έχει ένδειξη στις παρακάτω διαταραχές.

Ενδεικτικές
διαταραχές:

Αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, ειδικές φοβίες)

Ιδεοψυχαναγκαστική και σχετιζόμενες διαταραχές

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Κατάθλιψη

Διατροφικές διαταραχές

Διαταραχές προσωπικότητας

Χρήση ουσιών

Χρόνιος πόνος

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι αποτελεσματική ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι το μοντέλο ψυχοθεραπεία για το οποίο έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο ερευνητικό δεδομένων. Το μοντέλο εχει συγκριθεί με άλλες αποτελεσματικές θεραπείες και τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την χρήση του και την αποτελεσματικότητα του σε όλο το ηλιακό φάσμα.

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
* Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Επικοινωνήστε
μαζί μας

* Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.
Ωράριο:
Δευτέρα: 8:30 – 15:30 Τρίτη: 14:30 – 19:30 Πέμπτη: 8:30 – 15:30.