ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Διακοπή Καπνίσματος

Η νικοτίνη που περιέχεται μέσα στον καπνό είναι μια πολυ εθιστική ουσία ιδιαίτερα όταν εισπνέεται (με το κάπνισμα) καθώς απορροφάται πολύ γρήγορα από τον πνεύμονα.

Το κάπνισμα είναι μία από τις πιο βλαβερές συνήθειες και θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως λόγω των ασθενειών που προκαλεί κυρίως στον πνεύμονα όπως ΧΑΠ και καρκίνος αλλά και στο καρδιαγγειακό όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η διακοπή καπνίσματος είναι επιτακτική.
Η διακοπή καπνίσματος όταν επιχειρείται από τον ασθενή μόνο του έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλά επίπεδα αποτυχίας. Μόνο το 3% των καπνιστών που διακόπτουν το τσιγάρο μόνοι τους καταφέρνουν να μην το ξαναρχίσουν.
Το ποσοστό αυτό πολλαπλασιάζεται μόνο με την βοήθεια εξειδικευμένης βοήθειας που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από τον ιατρό ώστε να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα της απόσυρσης από την εξάρτηση αλλά και βοήθεια από εξειδικευμένο ειδικό με ψυχολογικές παρεμβάσεις και τεχνικές.
Μάλιστα οι περισσότερες οδηγίες κάνουν λόγο για αρκετές παρεμβάσεις και συχνά ραντεβού ώστε ο ασθενής να μην ξαναρχίσει το κάπνισμα.

Τι συμβαίνει στο πρώτο ραντεβού;

Dr Papatheodosiou Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια
Συνήθως διαπιστώνεται με ειδικά ερωτηματολόγια το μέγεθος της εξάρτησης και γίνεται ένα ραντεβού με τον ειδικό συνεργάτη που δημιουργεί μια εικόνα σκιαγραφώντας τους παράγοντες που ωθούν τον καπνιστή να ανάβει ένα τσιγάρο ώστε να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς παρέμβασης.
Ο πνευμονολογός ιατρός Αναστάσιος Παλαμίδας θα δώσει οδηγίες μετά από εξετάσεις και συννενόηση με την ειδικό ψυχοθεραπευτή (συμβουλευτική ψυχοθεραπεία) Πέρσα Παπαθεοδοσίου.

Τι ακολουθεί;

Συνήθως χρειάζονται 6 ραντεβού ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα διακοπής ώστε να μην ξαναρχίσει το κάπνισμα ο εξεταζόμενος. Μετά τα ραντεβού καθορίζονται πιο αραιά καθώς οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της απόσυρσης από τον καπνό έχουν εξασθενίσει.
Dr Papatheodosiou Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
* Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Επικοινωνήστε
μαζί μας

Ώρες Επικοινωνίας:
Δευτ. – Παρ. : 9:00 – 20:00.
* Η ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.